Hvorfor filan skriver du om oliebranchen, Helle?

Hvorfor filan skriver du om oliebranchen, Helle?

Det spørgsmål er jeg efterhånden blevet stillet nogle gange.

Og nu skal jeg fortælle jer, hvorfor oliebranchen er så dragende:

Oliebranchen har ganske enkelt ALT, hvad der skal til for at skrive en god krimi! Der er korruption, grådighed, vold, magtkampe og virkelig mange milliarder på spil. Så store pengesummer kan få folk til at gøre de vildeste ting …!

Her er et billede af nogle af mine oliebøger:

oliebøger

Jeg lover jer, at historierne i de bøger er lige så heftige som den vildeste spændingsroman. Mord, korruption, familieforræderi, you name it. Kampen om olie sætter al god opførsel ud af spil.

Direktør flygtet under kugleregn

Jeg fik vakt min interesse for oliebranchen, da jeg læste en mastergrad i Human Rights på Columbia University for otte år siden.

En af mine yndlingsprofessorer havde som toprådgiver for Georgiens præsident været med til at forhindre, at BP tog røven på Georgien – både i forhold til penge og miljøpåvirkning – da den store BTC-ledning skulle lægges. (For ikke-olienørder er det en stor olieledning, der løber tværs gennem Georgien.) Hans fortællinger om, hvor groft BP havde prøvet at snyde den georgiske regering, efterlod mig måbende.

Gennem ham fik jeg også mulighed for at møde direktører i oliebranchen, og de uhyrlige historier fortsatte.

En tidligere Shell-direktør var stadig dybt rystet, da vi mødtes, for ugen før havde han måttet flygte under en voldsom maskingeværssalve afsendt af vrede nigerianere i Nigerias olierige delta.

En anden fortalte om dengang, han arbejdede på Sakhalin, den lange ø ud for Ruslands østkyst. De lokale beboere frygtede oliefirmaet og ville have det ud. Det ville firmaet ikke, pengene ventede jo i jorden. Så troppede alle de lokale rensdyrbønder op foran boringsstedet. Med deres rensdyr. Og blev stående. En uge. Lad os bare sige, at en uges blokade koster et selskab mange penge.

Bue, pil og grundangst

Da jeg kom hjem fra USA, fik jeg job hos A.P. Møller – Mærsk, og de garvede oliemænd i Maersk Oil kunne fortælle lignende historier. For eksempel var en af dem engang blevet skudt efter med bue og pil på Papua New Guinea, fordi den lokale stamme ikke ville have oliemænd ind!

Det er kulørte historier, men det er også vigtige historier: Der er jo en grund til, at nigerianerne affyrede geværet, til at russerne troppede op med hele rensdyrflokken, og til at mændene på Papua New Guinea spændte buen. De følte sig truet og trådt på af oliefirmaerne. Når først den store oliemaskine går i gang, risikerer et lokalt samfund meget hurtigt at blive tromlet. Det vidste de.

Så for at svare på spørgsmålet:

Oliebranchen er kugleregn og rensdyr. Men den er også mennesker, der med rette frygter at se deres land ødelagt – at se deres tilværelse destrueret af de store virksomheder. Den er korruption og svimlende pengesummer, som alle vil gå endog MEGET langt for at få fingrene i.

Derfor foregår mine bøger i oliebranchen.

Del dette indlæg

Skriv en kommentar